Erlev School

ES_1
Municipality
Haderslev
Country
Denmark
Type
School

Description

Haderslev Municipality's vision is to create a creative and new thinking learning environment for the children that is not based on classical school construction, but instead thinks completely new and is adapted to the learning competencies of the future. Erlev School, which will accommodate 550 children from 0th to 6th grade and 65 employees, contains SFO, multi-purpose hall, music room with rehearsal room, pedagogical learning kitchen and associated café area, multi-workshop, PLC (pedagogical learning center), administration facilities and school square with food arrangement in close integration with existing outdoor areas that encourage movement and learning in the open air. The municipality's vision breaks with the traditional classroom teaching, and focuses on - among other things innovation, creativity, communication and collaboration - the so-called 21st century skills.

Haderslev Municipality wants to create a playful school that has been rethought from scratch. The school is built with a children and a junior universe, each of which contains year group clusters of approx. 70 children per. cluster. The floor plan contains great differentiation in spaces with the possibility of activity-based learning in large open spaces for gathering and instruction, for team and group spaces and small private niches for immersion. There will be no home classes at the new school, but the students will each belong to their year group in the children's or junior universe, respectively. Inspiration has been taken from i.a. New Zealand's academically highly coded and openly inclusive learning environments.

The school is built of wood, and Erlev School becomes one of the first wooden schools in Denmark. The floor areas form a low and spread out geometry. The construction system is a wood framework in 5.8x5.8 m grid. The construction principles have been chosen on the basis of an ambition to achieve the greatest possible flexibility in the design of the school, as well as for changes and extensions to the school over time. In short, the school is designed as a flexible game board and consists of a surface, with columns and beams that support a roof. The column-beam system can be expanded and changed so that you can quickly expand or change the school's configuration with extensions, unheated outdoor spaces, such as greenhouses, or with overhangs that can cover new functions in the school's close outdoor environment.

An LCA of this case has been conducted and is a part of the LCA e-learning course to evaluate the environment impact of this type of building.

Photo credits: Arkitema.

Client
City of Haderslev
Architect
Arkitema Architects
Contractor
Ommen og Møller A/S
Engineer
Sloth Møller
Building system
Wood framework and glue laminated timber
Project period
2017 - 2020
ES_2

Related cases

Denmark - Residential

Lisbjerg Bakke

Lisbjerg Bakke is a vision of what sustainable social housing in Denmark can look like. The hybrid timber construction of 40 apartments is a...
Sweden - School

Herrestaskolan

Herrestaskolan in Barkarbystaden, just north of Stockholm, was designed to be at the frontier of sustainable construction through innovative...
Norway - School

Lade School

Lade School in Trondheim is demonstrating how municipalities can use the power of public procurement in driving change towards wood througho...